niedziela, 13 lipca 2014

Kotley rybne w sezamie

Rybkę lubię, ale do tej pory nie zabierałam się za kotlety rybne. Zupełnie nie wiem dlaczego. Być może dlatego, że wymagają smażenia na patelni, a ja bardzo nie lubię smażonych potraw, tylko pieczonych lub duszonych..

Składniki:

  • 1/2 kg filetów z dorsza/mintaja 
  • Cebula
  • Łyżka masła
  • 2 jajka
  • Sezam
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Rybę rozdrobnij widelcem lub zmiel pozbywając się ości. Możesz użyć ryby w kostce.
  2. Cebulę drobniutko pokrój, podsmaż na masełku.
  3. Dodaj do ryby i wbij jajka. 
  4. Przypraw i wymieszaj ręką masę rybną.
  5. Zrób kulki, obtocz w sezamie i spłaszcz ręką. Masa może być rzadka i trudna do uformowania, ale placuszki wyjdą ładne. Nie zrażać się, że sezam zostanie na dłoni;)
  6. Smaż na rozgrzanym oleju.
Smacznego:)



1 komentarz:

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)