środa, 7 maja 2014

Granola daktylowa

Nasz ulubiony dodatek do jogurtu naturalnego..granola!!;)

Składniki:

  • 4 łyżki miodu
  • 2 Łyżki oleju kokosowego, płynnego
  • Garść otrębów owsianych i garść pszennych
  • 2 garście płatków owsianych górskich
  • Garść płatków żytnich i garść jęczmiennych
  • Garstka ryżu dmuchanego, amarantusa ekspandowanego i gryki z migdałami
  • Garstka suszonej sliwki, moreli, żurawiny i rodzynek (pokrojonej na mniejsze kawałki)
  • Po 1/3 startej na tarce białej i gorzkiej czekolady (białą można pominąć, ja dodałam, bo akurat miałam startą)
  • Wykonanie:
    1. Wszystkie płatki i otręby wymieszać w misce.
    2. Miód i olej kokosowy połączyć i wymieszać ze składnikami w misce.
    3. Wyłożyć na blaszkę z papierem pergaminowym. 
    4. Piekarnik nagrzać i podpiec ok. 15 min w 200 st. Mieszać w trakcie zapiekania.
    5. Do miski lub bezpośrednio do słoika dodać pokrojone suszone owoce i startą czekoladę.
    6. Jak zapieczone płatki i otręby wystygną to dodać do reszty składników. Wymieszać.
    Smacznego;)


    2 komentarze:

    Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)