Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- jajko
- sól, olej, woda
- roztopione masełko do posmarowania klusek
Wykonanie:
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Przepuść przez praskę i umieść w misce, dociśnij łyżką.
- Ziemniaki pokrój nożem na 4 części. Z jednej zabierz ziemniaki i w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, tak żeby mąka była na równi z ziemniakami.
- Połącz składniki za pomocą łyżki, wbij jajko i ręką wyrób masę na jednolitą.
- Ręką nabierz porcję masy i formuję kulkę, zrób dziurkę w środku.
- Ułóż kluski na ściereczce.
- W garnku zagotowuj wodę z dodatkiem soli i oleju.
- Klusku wrzuć na wrzątek i gotuj partiami 3 miuty od czasu wypłynięcia.
- Ułóż na talerzu i polej roztopionym masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)