środa, 3 września 2014

Kluski śląskie

Tradycyjne, moje ulubione danie mączne:)

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • jajko
  • sól, olej, woda
  • roztopione masełko do posmarowania klusek
Wykonanie:
  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Przepuść przez praskę i umieść w misce, dociśnij łyżką.
  2. Ziemniaki pokrój nożem na 4 części. Z jednej zabierz ziemniaki i w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, tak żeby mąka była na równi z ziemniakami.
  3. Połącz składniki za pomocą łyżki, wbij jajko i ręką wyrób masę na jednolitą.
  4. Ręką nabierz porcję masy i formuję kulkę, zrób dziurkę w środku. 
  5. Ułóż kluski na ściereczce.
  6. W garnku zagotowuj wodę z  dodatkiem soli i oleju.
  7. Klusku wrzuć na wrzątek i gotuj partiami 3 miuty od czasu wypłynięcia.
  8. Ułóż na talerzu i polej roztopionym masłem.
Smacznego:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)