środa, 3 września 2014

Warzywa zapiekane w sosie serowym

Coś dla miłośników warzyw i aromatycznego rozmarynu;)

Składniki:
  • Bakłażan
  • Cukinia
  • Czerwona papryka
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 200 g sera (np. Gouda)
  • Duży jogurt naturalny
  • Jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz
  • 1/3 op. sera feta
Wykonanie:
  1. Cukinię i bakłażana pokroić w plastry, a paprykę w paski.
  2. Bakłażana posolić, odstawić aż puści sok, następnie opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  3. Rozmaryn posiekać, a ser pokroić w plastry i zetrzeć na tarce (pół na pół mniej więcej).
  4. Jogurt wymieszać z jajkiem, startym serem, czosnkiem wyciśniętym przez praskę i przyprawami.
  5. Warzywa i ser ułożyć na przemian w naczyniu do zapiekania.
  6. Posypać solą, pieprzem, rozmarynem i polać sosem. 
  7. Na wierzch posyp fetą pokrojoną w kosteczkę.
  8. Zapiekać ok. 30 min. w 180 st.
Smacznego;)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)