Placuszki cukiniowo-marchewkowe
Placuszki smakowo pyszne, aczkolwiek następnym razem spróbuję upiec na patelni, bo w piekarniku są dość cienkie i chrupki. Ja takie lubię, ale domownicy z przyzwyczajenia wolą bardziej miękkie i puszyste:) uwielbiam cukinie!;)
Składniki: (15 szt)
- 2 cukinie
- 4 marchewki
- 2 jajka
- garść natki pietruszki
- 8-10 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
- sól, pieprz ziołowy
Wykonanie:
- Cukinię i marchew zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Pietruszkę drobno pokrój.
- Do warzyw dodaj jajka, pietruszkę, mąkę i przyprawy. Wymieszaj.
- Usmaż na patelni albo w piekarniku na papierze do pieczenia w 180 st. ok 50 min.
- Podawaj z jogurtem naturalnym.
Mniam! jak to dobrze, że jeszcze nie jadłam kolacji! pycha!
OdpowiedzUsuń