- Kilogram udek
Farsz
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie z indyka)
- 3 kolorowe papryki (po 1/2 papryki z każdego koloru)
- 1 jajko
- Sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
- Papryki pokrój w drobniutką kosteczkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Wymieszaj mięso z przyprawami i paprykami.
Marynata
Składniki:
- 2 ząbki czosnku (przeciśniete przez praskę)
- Szczypta soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Łyżka słodkiej papryki w proszku
Wykonanie:
- Wszystkie składniki wymieszaj w misce.
Całość:
- Udka oddziel od kości. Małym nożykiem podążaj wzdłóż kości i wytnij ją delikatnie, żeby nie porozrywać skory uda, która przyda się do spięcia wykałaczką.
- Udka natrzyj marynatą. Odstaw do lodówki na 30 min.
- Nadziej farszem z mięsa mielonego i papryk. Zepnij wykałaczką, albo dwiema.
- Naczynie żaroodporne natłuść, ułóż udka.
- Piekarnik nagrzej i piec ok godziny (180 st).
Smacznego:)
Ale pyszności - wyglądają mega apetycznie.
OdpowiedzUsuń