Tarta:(spód na ciasto)
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
Wykonanie:
- Mąkę przesiej, dodaj cukier puder i zimne mało pokrojone w kosteczkę. Posiekaj nożem.
- Wbij żółtka i szybko zagnieć rękami, zrób kulę z ciasta, owiń folią spożywczą i schłodz w lodówce 30 minut.
- Blaszkę tortową posmaruj masłem i posyp mąką. Wylep ciastem, nakłuj widelcem i wyściel pergaminem.
- Posyp fasolą lub czymś ciężkim, piec w nagrzanym piekarniku ok 15 minut w 180 st. Zdejmij obiążenie i papier do pieczenia i zarumień ciasto jeszcze przez ok 5 -7 minut.
Masa mirabelkowa (kisiel z mirabelek)
Składniki:
- ok. kilogram mirabelek
- cukier puder
- woda
- mąka ziemniaczana
Wykonanie:
- Mirabelki umyj, osusz, wypestkuj i przełóż do garnka.
- Zalej wodą i ugotuj, aż się lekko rozgotują. Dosłodz i odcedz powstały kompot.
- Mirabelki zostaw w garnku. Zostaw również trochę kompotu, tak żeby była możliwość zrobienia kisielu.
- Do garuszka daj 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej i odrobinę zimnej wody, wymieszaj, aż się rozpuści mąka.
- Wlej mąkę z wodą do mirabelek i mieszaj aż powstanie kisiel, zgęstnieje. Masa ma być galaretkowata. Oceń sam/a czy jest potrzeba zagęścić i dodać jeszcze mąki z wodą.
Dodatkowo:
- 2-3 duże słodkie jabłka
- 2 białka (te które zostały z ciasta na tartą)
- garstka wiórków kokosowych
- Jabłka obierz i pokrój w plasterki.
- Białka ubij na puszystą pianę ze szczyptą soli.
Całość:
jakiej blachy użyłaś? :) ile cm?
OdpowiedzUsuń