czwartek, 4 września 2014

Tarta z jabłkami, mirabelkami i bezą

Tarta eksperymentalna, z mirabelek, których był nagły dostatek:) pyszna:) aczkolwiek nie ukrywam, że jak zwykle miałam problem ze spodem na tartą. Nie wiem dlaczego nigdy nie wychodzi mi taka ładna zwarta kula, jak innym..eh..będę jeszcze z nią walczyć:) ale ciasto mega, pycha!


Tarta:(spód na ciasto)

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
Wykonanie:
  1. Mąkę przesiej, dodaj cukier puder i zimne mało pokrojone w kosteczkę. Posiekaj nożem.
  2. Wbij żółtka i szybko zagnieć rękami, zrób kulę z ciasta, owiń folią spożywczą i schłodz w lodówce 30 minut.
  3. Blaszkę tortową posmaruj masłem i posyp mąką. Wylep ciastem, nakłuj widelcem i wyściel pergaminem. 
  4. Posyp fasolą lub czymś ciężkim, piec w nagrzanym piekarniku ok 15 minut w 180 st. Zdejmij obiążenie i papier do pieczenia i zarumień ciasto jeszcze przez ok 5 -7 minut.

Masa mirabelkowa (kisiel z mirabelek)

Składniki:
  • ok. kilogram mirabelek
  • cukier puder
  • woda
  • mąka ziemniaczana
Wykonanie:
  1. Mirabelki umyj, osusz, wypestkuj i przełóż do garnka.
  2. Zalej wodą i ugotuj, aż się lekko rozgotują. Dosłodz i odcedz powstały kompot.
  3. Mirabelki zostaw w garnku. Zostaw również trochę kompotu, tak żeby była możliwość zrobienia kisielu.
  4. Do garuszka daj 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej i odrobinę zimnej wody, wymieszaj, aż się rozpuści mąka.
  5. Wlej mąkę z wodą do mirabelek i mieszaj aż powstanie kisiel, zgęstnieje. Masa ma być galaretkowata. Oceń sam/a czy jest potrzeba zagęścić i dodać jeszcze mąki z wodą.

Dodatkowo:
  • 2-3 duże słodkie jabłka
  • 2 białka (te które zostały z ciasta na tartą)
  • garstka wiórków kokosowych
  1. Jabłka obierz i pokrój w plasterki.
  2. Białka ubij na puszystą pianę ze szczyptą soli.

Całość:
  1. Na spód tarty poukładaj jabłka, zalej kisielem mirabelkowym, połóż łyżką pianę i posyp wiórkami.
  2. Piekarnik nagrzej i zapiec  ok.20 minut w 180 stopniach.
Smacznego:)








1 komentarz:

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)