niedziela, 21 września 2014

Udka faszerowane indykiem i paprykami

Składniki:

  • Kilogram udek


Farsz

Składniki:
  • 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie z indyka)
  • 3 kolorowe papryki (po 1/2 papryki z każdego koloru)
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Wykonanie:
  1. Papryki pokrój w drobniutką kosteczkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Wymieszaj mięso z przyprawami i paprykami.

Marynata

Składniki:
  • 2 ząbki czosnku (przeciśniete przez praskę)
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Łyżka słodkiej papryki w proszku


Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki wymieszaj w misce.

Całość:
  1. Udka oddziel od kości. Małym nożykiem podążaj wzdłóż kości i wytnij ją delikatnie, żeby nie porozrywać skory uda, która przyda się do spięcia wykałaczką.
  2. Udka natrzyj marynatą. Odstaw do lodówki na 30 min.
  3. Nadziej farszem z mięsa mielonego i papryk. Zepnij wykałaczką, albo dwiema.
  4. Naczynie żaroodporne natłuść, ułóż udka.
  5. Piekarnik nagrzej i piec ok godziny (180 st).
Smacznego:)








1 komentarz:

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)