Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 250 g łuskanego żółtego grochu w połówkach
- 750 ml bulionu warzywnego
- 2 czerwone papryki (wyczyszczone i przekrojone na pół)
- 1 cebula pokrojona w ćwiartki
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 2 łyżki kaparów, przepłukanych i odsączonych
- mąka do obtoczenia
Dodatek:
sos tzatziki, jogurt naturalny albo jogurt naturalny z czosnkiem
Wykonanie:
- W bulionie ugotować przecięty na pół ząbek czosnku z grochem. Ok. 40 minut.
- Blaszkę skropić oliwą i ułożyć na nią pozostałe ząbki czosnku, cebulę i paprykę. Piec 20 min w temp. 200 stopni.
- Warzywa siekamy drobniutko.
- Groch łączymy z warzywami, kaparami i miętą.
- Dłonie posypujemy mąka i formujemy niewielkie placki. Jeżeli kleją sięto obtoczyć w mące. Najlepiej włożyć do lodówki ,żeby się nie rozwalały.
- Smażyć na patelni aż się zarumienią.