wtorek, 3 września 2013

Placuszki z grochem i papryką

Przepis pochodzi z książki " 365 pomysłów na.." Ciekawe połączenie warzyw uformowane w  placuszki;) przepis lekko zmodyfikowany..

Składniki:
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g łuskanego żółtego grochu w połówkach
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 2 czerwone papryki (wyczyszczone i przekrojone na pół)
  • 1 cebula pokrojona w ćwiartki
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 2 łyżki kaparów, przepłukanych i odsączonych
  • mąka do obtoczenia
Dodatek:
sos tzatziki, jogurt naturalny albo jogurt naturalny z czosnkiem

Wykonanie:
  1. W bulionie ugotować przecięty na pół ząbek czosnku z grochem. Ok. 40 minut.
  2. Blaszkę skropić oliwą i ułożyć na nią pozostałe ząbki czosnku, cebulę i paprykę. Piec 20 min w temp. 200 stopni.
  3. Warzywa siekamy drobniutko.
  4. Groch łączymy z warzywami, kaparami i miętą.
  5. Dłonie posypujemy mąka i formujemy niewielkie placki. Jeżeli kleją sięto obtoczyć w mące. Najlepiej włożyć do lodówki ,żeby się nie rozwalały.
  6. Smażyć na patelni aż się zarumienią.
Smacznego:)