środa, 4 września 2013

Dżem truskawkowo-cytrynowy

Pyszny, domowy i zdrowy dżem truskawkowy z nutką cytrynową;) Bardzo prosty w przygotowaniu. Będziemy się nim cieszyć całą zimę;)

Składniki: ok. 3 słoiczki 
  • 1 kg truskawek
  • 0,6 kg cukru
  • Sok z 1 cytryny
Wykonanie:
  1. Truskawki oczyścić z szypułek i umyć.
  2. Na patelnie dać truskawki i zasypać cukrem. Odczekać chwile, aż truskawki puszcza sok.
  3. Dusić na patelni na średnim ogniu. Dodać sok z cytryny. Truskawki można zgnieść za pomocą łyżki drewnianej.
  4. Mieszać co jakiś czas. Pianę ściągnąć. Dusić ok 2 godzin, aż zgęstnieje.
  5. Żeby sprawdzić czy już gotowe nałóż 1/3 łyżeczki na talerzyk i daj na minutę do zamrażarki. Jak się ciągnie, jak cukierek krówka tzn, ze gotowe.
  6. Nałóż do słoików, zostawiając 2 cm miejsca, zakręć i odwróć słoik do góry dnem.
Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)