poniedziałek, 2 września 2013

Ciasto na gofry

Uwielbiam gofry, tak jak naleśniki:) jak nas fantazja poniesie tak pysznie możemy je zjeść:)) z dżemem, cukrem pudrem, owocami, bitą  śmietaną..

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
Wykonanie:
  1. Żółtka oddzielić od jaj. 
  2. Zmiksować żółtka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, olej i sól na jednolitą masę.
  3. Białka ubić na sztywno i wymieszać z ciastem. 
  4. Piec w rozgrzanej gofrownicy do osiągnięcia pożądanego koloru (ok. 2-3 minuty, wszystko zależy od mocy gofrownicy).
  5. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
 Smacznego:)







3 komentarze:

  1. ile tych jaj bo nie jest napisane

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają na pysznie chrupiące, u mnie dziś wersja czekoladowa z ulubioną śmietanką Pilos, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ile mleka bo tez nie jest napisane

    OdpowiedzUsuń

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)