środa, 4 września 2013

Dżem truskawkowo-rabarbarowy

Pyszny, domowy i zdrowy dżem truskawkowy z rabarbarem;) syper słodko-kwaśne połączenie. Dżemik super!

Składniki: ok. 3 słoiczki
  • 1 kg truskawek
  • 0,5 kg rabarbaru
  • 0,6 kg cukru
Wykonanie:
  1. Truskawki oczyścić z szypułek i umyć.
  2. Rabarbar umyć i pokroić w paseczki (można ściągnąć skórkę, ale ja nie ściągałam)
  3. Na patelnie dać truskawki i zasypać cukrem. Odczekać chwile, aż truskawki puszcza sok.
  4. Dusić na patelni na średnim ogniu. Po chwili dodać rabarbar. Truskawki można zgnieść za pomocą łyżki drewnianej. 
  5. Mieszać co jakiś czas. Pianę ściągnąć. Dusić ok 2 godzin, aż zgęstnieje.
  6. Żeby sprawdzić czy już gotowe nałóż 1/3 łyżeczki na talerzyk i daj na minutę do zamrażarki. Jak się ciągnie, jak cukierek krówka tzn, ze gotowe.
  7. Nałóż do słoików, zostawiając 2 cm miejsca, zakręć i odwróć słoik do góry dnem.
Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)