Biszkopt
Składniki: (tortownica 20 - 22 cm)
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, dalej ubijając.
- Dodaj po kolei żółtka, nadal ubijając.
- Mąki wymieszaj, przesiej i delikatnie wmieszaj do ciasta (na bardzo wolnych obrotach miksera).
- Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto.
- Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
- Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.
Masa
Składniki:
- 330 ml mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 4 żółtka
- 25 g mąki pszennej
- szklanka zmienionych orzechów
Wykonanie:
- Do garnka wlej mleko. Podgrzewaj na średnim ogniu prawie do zagotowania.
- W misce wymieszaj żółtka z cukrem i wanilią, następnie dodaj mąkę i znów wymieszaj.
- Do miski z żółtkami wlej stopniowo gorące mleko miksując na małych obrotach miksera.
- Masę przelej z powrotem do garnka i podgrzewaj na średnim ogniu co chwilę mieszając do czasu aż krem zgęstnieje i zacznie się gotować (proces ten trwa około 15 minut).
- Po zagotowaniu podgrzewaj jeszcze masę przez około 30 sekund na małym ogniu. Ostudź.
- Ostudzony krem wymieszać ze zmielonymi migdałami.
Do dekoracji: kiwi i pomarańcza oraz zmielone migdały.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)