środa, 4 września 2013

Biszkopt

Próbowałam kilku przepisów na biszkopt. Ten jest idealny:)))

Składniki: (tortownica 20 - 22 cm)
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
  1. Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, dalej ubijając.
  2. Dodaj po kolei żółtka, nadal ubijając. 
  3. Mąki wymieszaj, przesiej i delikatnie wmieszaj do ciasta (na bardzo wolnych obrotach miksera). 
  4. Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto.
  5.  Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). 
  6. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie  wystudzony.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)