Składniki: (tortownica 20 - 22 cm)
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, dalej ubijając.
- Dodaj po kolei żółtka, nadal ubijając.
- Mąki wymieszaj, przesiej i delikatnie wmieszaj do ciasta (na bardzo wolnych obrotach miksera).
- Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto.
- Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
- Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)