czwartek, 19 września 2013

Domowa przyprawa do zup i sosów

Jestem zachwycona tą mieszanką warzyw i ziół;) bardzo chętnie dodaję ją do zup, sosów zamiast kostki rosołowej. Świetnie pachnie, domowa i co ważne bez konserwantów;)))


Składniki:

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • por
  • cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 grzybki suszone
  • garść swiezej pietruszki, mięty, bazylii
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii i oregano 
Wykonanie:

  1. Warzywa zatrzyj na tarce o małych oczkach.
  2. Cebulę, por,czosnek, grzybki drobno pokrój.
  3. Świeże zioła posiekaj.
  4. Wszystko wymieszaj i wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piec ok 3 godz w temp. 80 stopni i pomieszaj co jakiś czas.
  6. Zioła, kolendrę, pieprz zmiażdż w moździerzu.
  7. Dodaj do suszonych warzyw i wymieszaj wszystko razem.
  8. Przełóż do woreczka.
Smacznego;)


3 komentarze:

  1. Świetna ta domowa przyprawa. I chociaż wiemy co jest w środku;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna ta przyprawa i nie zawiera sztucznych dodatków jak te wszystkie gotowce ze sklepu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dokładnie:)) wiemy co jemy:) byłam zachwycona po zrobieniu tej mieszanki. Używam jej bardzo często:)

    OdpowiedzUsuń

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)