Składniki:
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- por
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 grzybki suszone
- garść swiezej pietruszki, mięty, bazylii
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka kolendry
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii i oregano
Wykonanie:
- Warzywa zatrzyj na tarce o małych oczkach.
- Cebulę, por,czosnek, grzybki drobno pokrój.
- Świeże zioła posiekaj.
- Wszystko wymieszaj i wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec ok 3 godz w temp. 80 stopni i pomieszaj co jakiś czas.
- Zioła, kolendrę, pieprz zmiażdż w moździerzu.
- Dodaj do suszonych warzyw i wymieszaj wszystko razem.
- Przełóż do woreczka.
Świetna ta domowa przyprawa. I chociaż wiemy co jest w środku;-)
OdpowiedzUsuńŚwietna ta przyprawa i nie zawiera sztucznych dodatków jak te wszystkie gotowce ze sklepu.
OdpowiedzUsuńDokładnie:)) wiemy co jemy:) byłam zachwycona po zrobieniu tej mieszanki. Używam jej bardzo często:)
OdpowiedzUsuń