Składniki: ok. 3 słoiczki
- 1 kg truskawek
- 0,6 kg cukru
Wykonanie:
- Truskawki oczyścić z szypułek i umyć.
- Na patelnie dać truskawki i zasypać cukrem. Odczekać chwile, aż truskawki puszcza sok.
- Dusić na patelni na średnim ogniu. Truskawki można zgnieść za pomocą łyżki drewnianej.
- Mieszać co jakiś czas. Pianę ściągnąć. Dusić ok 2 godzin, aż zgęstnieje.
- Żeby sprawdzić czy już gotowe nałóż 1/3 łyżeczki na talerzyk i daj na minutę do zamrażarki. Jak się ciągnie, jak cukierek krówka tzn, ze gotowe.
- Nałóż do słoików, zostawiając 2 cm miejsca, zakręć i odwróć słoik do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)