czwartek, 5 września 2013

Dżem truskawkowy

Pyszny, domowy, zdrowy i łatwy dżem truskawkowy ;)

Składniki: ok. 3 słoiczki
  • 1 kg truskawek
  • 0,6 kg cukru
Wykonanie:
  1. Truskawki oczyścić z szypułek i umyć.
  2. Na patelnie dać truskawki i zasypać cukrem. Odczekać chwile, aż truskawki puszcza sok.
  3. Dusić na patelni na średnim ogniu. Truskawki można zgnieść za pomocą łyżki drewnianej.
  4. Mieszać co jakiś czas. Pianę ściągnąć. Dusić ok 2 godzin, aż zgęstnieje.
  5. Żeby sprawdzić czy już gotowe nałóż 1/3 łyżeczki na talerzyk i daj na minutę do zamrażarki. Jak się ciągnie, jak cukierek krówka tzn, ze gotowe.
  6. Nałóż do słoików, zostawiając 2 cm miejsca, zakręć i odwróć słoik do góry dnem.
Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)