Składniki:
ciasto:
- 175 g mąki
- 125 g masła
- 2 żółtka
- sól
- 50 g cukru pudru
masa:
- 100 g białej czekolady
- 500 g serka mascarpone
- 330 ml śmietany 30%
- 300 g jagód
Wykonanie:
- Składniki na ciasto zagnieść, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
- Kremówkę ubić na sztywno.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić, dodać do śmietany.
- Połączyć z serkiem mascarpone. Delikatnie wymieszać. Odstawić do lodówki.
- Formę do tarty wylepić ciastem, ponakłuwać widelcem.
- Piec w piekarniku przez około 20min w temp 180 stopni. Po upieczeniu ostudzić.
- Jagody umyć i osuszyć.
- Na ciasto wylać krem a na nim ułożyć owoce.Tartę odstawić w chłodne miejsce.
Smacznego:)
pyszna tarta, chętnie bym zjadła:)
OdpowiedzUsuń