sobota, 18 stycznia 2014

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Domowa chińszczyzna:) przepyszna, polecam smakoszom orientu :)  mój maż mógłby ja jadać codziennie;)
Składniki:
  • Podwójna pierś z kurczaka 
  • 1 papryka czerwona 
  • 1/2 cukini 
  • cebula 
  • 4 plastry ananasa z puszki 
  • 2 marchewki
  • 1 szklanka soku z ananasa 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  •  2 łyżki sosu sojowego
  • Sól i pieprz - do smaku
  • 200 g ryżu brązowego 
Wykonanie:
  1. Cebulę pokrój  w drobną kostkę i podsmaż w woku lub innej głębokiej patelni. 
  2. Marchew obierz i pokrój w cienkie słupki, a następnie dodaj do cebuli.
  3. Po kilku minutach, kiedy marchew się obsmaży, zalej cebulę z marchewką sokiem z ananasa i dodaj koncentrat pomidorowy. Tak duś przez około 10 minut.
  4. Paprykę dokładnie umyj i oczysć, pokrój w cienkie słupki. Cukinię również.
  5. Ananasa pokrój w kostkę . Ananasa, cukinię i paprykę dodaj do sosu i duś kolejne 5-10 minut.
  6. Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paseczki, dodaj sól i pieprz. Następnie smaż na oddzielnej patelni.
  7. Na koniec do sosu dodaj pierś i przyprawy czyli pieprz, ocet, cukier i sos sojowy. Dokładnie i delikatnie mieszam.
  8. Ryż gotuję zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu producenta. Na koniec ryż polewam sosem

Smacznego;) 

2 komentarze:

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)