Składniki:
- Podwójna pierś z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1/2 cukini
- cebula
- 4 plastry ananasa z puszki
- 2 marchewki
- 1 szklanka soku z ananasa
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- Sól i pieprz - do smaku
- 200 g ryżu brązowego
Wykonanie:
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż w woku lub innej głębokiej patelni.
- Marchew obierz i pokrój w cienkie słupki, a następnie dodaj do cebuli.
- Po kilku minutach, kiedy marchew się obsmaży, zalej cebulę z marchewką sokiem z ananasa i dodaj koncentrat pomidorowy. Tak duś przez około 10 minut.
- Paprykę dokładnie umyj i oczysć, pokrój w cienkie słupki. Cukinię również.
- Ananasa pokrój w kostkę . Ananasa, cukinię i paprykę dodaj do sosu i duś kolejne 5-10 minut.
- Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paseczki, dodaj sól i pieprz. Następnie smaż na oddzielnej patelni.
- Na koniec do sosu dodaj pierś i przyprawy czyli pieprz, ocet, cukier i sos sojowy. Dokładnie i delikatnie mieszam.
- Ryż gotuję zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu producenta. Na koniec ryż polewam sosem
Smacznego;)
o właśnie o czymś takim myślałam dzisiaj na obiad:) przepis zapisuję:D
OdpowiedzUsuńpychota!:)
OdpowiedzUsuń