Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- Szklanka cukru ( ja dałam 1/2 białego i 1/2 trzcinowego)
- 2 łyżki kakao
- Opakowanie przyprawy do piernika ( ja sama zrobiłam mieszankę: szczypta cynamonu, imbiru, kardamonu, gwiazdka anyżu startego,gałki muszkatołowej )
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 jajka
- Szklanka mleka
- 1/2szklanki miodu
- 3/4 szklanki oleju
- Szklanka powideł śliwkowych (u mnie nutella śliwkowa) + 1/2 szklanki do przełożenia piernika
- Szczypta soli
- Do miski wsyp produkty suche: mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika (lub własną mieszankę), proszek do pieczenia i sodę.
- Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
- Żółtka dodaj do sypkich produktów. Dołącz do nich mleko, powidła,miód i olej.
- Zmiksuj wszystko za pomocą miksera.
- Dodaj białka do masy piernikowej, delikatnie wymieszaj łyżką.
- Foremkę wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Wlej ciasto do foremki (tortowej) i piec ok. godzinę. Sprawdź patyczkiem czy suchy. Wtedy gotowe. Wyjmie z piekarnika. Jak wystygnie przekrój na pół, wysmaruj powidłami i gotowe.
Smacznego;)
![]() |
http://www.kuchniazpomyslem.pl/2014/01/nutella-sliwkowa-bez-cukru.html |
Troszkę popękał, ale super.
OdpowiedzUsuńuwielbiam pierniki:)
OdpowiedzUsuńNa prawdę jest przepyszny i mega wyrósł, dlatego popękał;))
OdpowiedzUsuń