- wkładka mięsna (udko lub 4 pałeczki z kurczaka lub ok. 5 skrzydełek)
- 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
- mała marchewka
- 1/2 pietruszki
- 1/4 cebuli
- mały kawałek selera
- ok. 5 średnich ziemniaków
- przyprawy (sól, pieprz, vegeta, ewentualnie kostka rosołowa)
Wykonanie:
1. Mięso płukamy, wstawiamy do gotowania w niewielkiej ilości wody. Po zagotowaniu odlewamy wywar, ponownie pukamy i zalewamy już większa ilością wody.
2. Gotujemy ok. 30 min. dodajemy warzywa starte na tarce na grubych oczkach (oprócz cebuli) oraz vegetę bądź kostkę, gotujemy ok 10 min.
3. Dodajemy wypłukaną kaszę a po 20 nim. pokrojone w kostkę ziemniaki.
4. Gdy ziemniaki będą miękkie doprawiamy sola, pieprze i natką pietruszki.