wtorek, 22 stycznia 2013

Szaszłyki

Składniki:
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • pół cukinii
  • 2 cebule
  • kilka suszonych pomidorów
  • kawałek boczku wędzonego
  • 2 piersi z kurczaka
Wykonanie:
  1. Papryki i mięso pokrój w kostkę. Cukinię w talarki i przekrój na pół. Cebulę w ćwiartki i rozdrobnij ją, a pomidory jak są duże kawałki przekrój na pół.
  2. Do gorącej wody wsyp łyżkę soli i namocz w niej kurczaka ok 2 godziny. Po upływie tego czasu posyp przyprawą gyros.Odstaw na ok. godzinę
  3. Boczek skrop oliwą wymieszaną z pieprzem.
  4. Warzywa posyp ziołami prowansalskimi i wymieszaj w misce z łyżką oliwy.
  5. Nabijaj na patyczek od szaszłyka, na przemian,tak żeby było kolorowo:)
  6. Piec w piekarniku ok 40 minut w temperaturze 200 stopni (aż będzie zarumienione).
Smacznego:)