czwartek, 31 stycznia 2013

Naleśniki ze szpinakiem light

Dzisiaj nabrałam ochoty na coś lekkiego.. a że dawno nie robiłam naleśników to postanowiłam to nadrobić:) znalazłam w zamrażarce szpinak,więc postanowiłam go użyć:) no i przy okazji mogłam zjeść mój ulubiony naleśnik z dżemem na deser:D


stwierdzam,że mój obiad dziś był wyśmienity:)

Składniki:

Naleśniki: (u mnie 5 szt grubszych)

  • 2 szklanki mąki ( 1 szklanka pszennej 1 szklanka żytniej)
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jaja
  • szczypta soli
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki wymieszać lub zmiksować na jednolitą masę.Jeżeli będzie za gęsta masa dodać troszkę wody lub mleka.
Farsz:
  • pół opakowania mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • pieprz i sól
Wykonanie:
  1. Do rondelka dać masełko i usmażyć na nim szpinak. Wycisnąć czosnek i dodać. Następnie jogurt,sól i pieprz. Poddusić ok 10 minut.

Do dekoracji:
  • jogurt naturalny
  • bazylia 
Smacznego;)