- Pół marchwi
- Pół ziemniaka
- 1/3 korzenia małej pietruszki
- Pół plasterka selera
- Brokuł (różyczka)
- Kilka plasterków cukinii
- 20 g mięsa z królika (może również być: kurczak lub indyk) -mały kawałeczek.
- Pół łyżeczki masła
- 1 łyżeczka kleiku ryżowego lub kaszy manny
- Pół szklanki wody mineralnej niegazowanej dla niemowląt np. Żywiec Zdrój
Wykonanie:
- Warzywa myjemy i obieramy. Kroimy w talarki i wkładamy do wrzątku. Oprócz brokuła i cukinii.
- Na niewielkim ogniu gotujemy ok 10 minut pod przykryciem.
- Dodajemy brokuły i cukinie. Gotujemy jeszcze 10 minut.
- W osobnym rondelku gotujemy mięsko. Jak będzie miękkie to kroimy na kawałeczki.
- Jeżeli jest za dużo wody to odlewamy troszku do kubeczka, dodajemy masełko i mięsko. Blendujemy.
- Dodajemy kleik ryżowy lub kaszkę manną i jeżeli jest taka potrzeba dodajemy odlanego wywaru, jeżeli nie to gotujemy jeszcze minutkę i gotowe.