wtorek, 22 stycznia 2013

Ślimaczki z bazylią i czosnkiem

Składniki:
  • 1 op ciasta francuskiego
  • 6 plasterków szynki typu szwarcwaldzka
  • pół kostki masła
  • ząbek czosnku
  • garstka świeżej bazylii

Wykonanie:
  1. Masło połączyć z wyciśniętym czosnkiem i pokrojoną bazylią.
  2. Ciasto francuskie rozwałkować i posmarować masą.
  3. Położyć plasterki szynki.
  4. Zwijać ciasto z obu stron (dłuższe boki ciasta francuskiego) tak aby spotkały się w połowie.
  5. Włożyć na 15 minut do lodówki.
  6. Wyjąć i pokroić w 3 cm plasterki, następnie spłaszczyć je za pomocą wałka (wkładając ślimaczki pomiędzy papier do pieczenia.
  7. Piec w 180 stopniach przez około 20 minut (aż się zarumienią ślimaczki).
Smacznego:)