Przepis pochodzi z książki Jamie'go Olivera "Każdy może gotować".
Lekko zmodyfikowany.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 średnie cebule
- kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
- 400 g puszka ciecierzycy
- olej arachidowy lub warzywny
- kawałek masła
- 1 słoik sosu korma curry firmy Patak's
- 400 ml puszka mleka kokosowego
- mała garść płatków migdałowych plus do dekoracji
- 2 czubate łyżki wiórków kokosowych
- sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
- 1 duży jogurt naturalny
- 1 cytryna (wg uznania)
Dodatek:
ryż
Wykonanie:
- Kurczaka pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Imbir obierz i drobno pokrój w kostkę. Ciecierzycę odcedź.
- Do głębokiej patelni wlej olej,dodaj cebulę, imbir i masło. Smaż aż uzyskasz złocisty odcień.
- Dodaj sos,mleko,połowę płatków migdałowych,ciecierzycę, wiórki i kurczaka.
- Napełnij pustą puszkę po ciecierzycy do połowy wodą, wlej na patelnie i zamieszaj. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 30 minut.
- Jeżeli będzie taka potrzeba dodaj wody i często mieszaj.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Najlepiej smakuje z ryżem.
- Na ryż połóż sos, na sos jogurt naturalny i płatki migdałów.
- Można polać cytryną.