niedziela, 27 stycznia 2013

Kurczak korma

Kolejne danie z cyklu facet w kuchni rządzi.
Przepis pochodzi z książki Jamie'go Olivera "Każdy może gotować". 
Lekko zmodyfikowany.

Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 średnie cebule
  • kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
  • 400 g puszka ciecierzycy
  • olej arachidowy lub warzywny
  • kawałek masła
  • 1 słoik sosu korma curry firmy Patak's
  • 400 ml puszka mleka kokosowego
  • mała garść płatków migdałowych plus do dekoracji
  • 2 czubate łyżki wiórków kokosowych
  • sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 duży jogurt naturalny
  • 1 cytryna (wg uznania)
Dodatek:
ryż

Wykonanie:
  1. Kurczaka pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Imbir obierz i drobno pokrój w kostkę. Ciecierzycę odcedź.
  2. Do głębokiej patelni wlej olej,dodaj cebulę, imbir i masło. Smaż aż uzyskasz złocisty odcień. 
  3. Dodaj sos,mleko,połowę płatków migdałowych,ciecierzycę, wiórki i kurczaka.
  4. Napełnij pustą puszkę po ciecierzycy do połowy wodą, wlej na patelnie i zamieszaj. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 30 minut.
  5. Jeżeli będzie taka potrzeba dodaj wody i często mieszaj.
  6. Dopraw solą i pieprzem.
  7. Najlepiej smakuje z ryżem.
  8. Na ryż połóż sos, na sos jogurt naturalny i płatki migdałów.
  9. Można polać cytryną. 
Smacznego:)