niedziela, 27 stycznia 2013

Muffinki marchewkowe

Muffinki chyba uwielbiają wszyscy:) są szybkie w przygotowaniu, nie trzeba na nie długo czekać jak jest się spragnionym słodyczy i można cuda z nich wyczarować, co kto sobie wymarzy...a co najlepsze...zawsze wychodzą:) tym razem zdrowe i smaczne muffinki marchewkowe. A kto powiedział, że marchew nadaje się tylko do zup,surówek czy tartego jabłuszka? :)

Składniki: (ok 18 szt)

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 szklanki drobno startej marchewki
Dodatki:
  • pokrojone orzechy włoskie
  • wiórki kokosowe

Wykonanie:
  1. Jajka utrzyj z cukrem, stopniowo dodawaj olej i mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą.
  2. Do gładkiej masy dodaj startą marchewkę i cynamon i dodatki wg uznania.
  3. Wyłóż masę do papilotek i formy silikonowej, albo tylko do formy silikonowej wysmarowanej masłem.
  4. Piec ok 25 min w temp. 180 stopni C.
Smacznego:)

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska na wszystkie okazje", Wyd. Zielona Sowa