środa, 23 stycznia 2013

Pierwsza zupka z żółtkiem

Składniki:
  • 1 ziemniak
  • 1 marchewka
  • pół żółtka 
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka kleiku ryżowego lub kaszy manny
  • Pół szklanki wody mineralnej niegazowanej dla niemowląt np. Żywiec Zdrój.  
Wykonanie:
    1. Warzywa myjemy i obieramy. Kroimy w talarki i wkładamy do wrzątku.
    2.  Na niewielkim ogniu gotujemy ok 20 minut pod przykryciem.
    3. Jajko gotujemy na twardo.
    4. Jeżeli jest za dużo wody to odlewamy troszku do kubeczka, dodajemy masełko, żółtko i blendujemy.
    5. Dodajemy kleik ryżowy lub kaszkę manną i jeżeli jest taka potrzeba dodajemy odlanego wywaru, jeżeli nie to gotujemy jeszcze minutkę i gotowe. 

  1. Smacznego:)