niedziela, 27 stycznia 2013

Pomidorowa babci!

Najlepsza pomidorówka na świecie:) wg mojego męża:) ponieważ nie lubimy ciężkich zup, przecierów pomidorowych i pomidorów z puszki:)

Składniki:

  • 1,5 litra wody
  • mięsko, np. 2 skrzydełka
  • przyprawa warzywko (jarzynka)
  • 1 marchewka pokrojona w talarki
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 1 słoik pomidorów (u mnie domowej roboty)
  • pieprz
  • można dodać jogurtu naturalnego lub śmietanę
Wykonanie:
  1. Do gotującej się wody daję mięsko i przyprawę warzywko (jak ktoś preferuje bardziej intensywny smak może jeszcze dodać kostkę rosołową).
  2. Jak mięsko będzie półmiękkie dodajemy ryż, do czasu aż nie spęcznieje.
  3. około 5 minut przed końcem gotowania dodajemy pomidory obrane ze skórki i troszkę rozdrobnione oraz przyprawiamy pieprzem.
  4. Wg upodobań można dodać jogurt lub śmietanę.
Smacznego:)