wtorek, 22 stycznia 2013

Skrzydełka na ryżu

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek drobiowych
  • 2 szklanki ryżu
  • 3 cebule
marynata:
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
sos:
  • 1/2 kostki masła
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki wegety
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 5 łyżek ketchupu
  • 3 szklanki wody
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w misce i dodaj skrzydełka. Odstaw do lodówki na 2 h.
  2. Cebulę pokrój w ósemki.
  3. Do naczynia żaroodpornego wsyp ryż. Ułóż na nim cebulę,a następnie skrzydełka.
  4. Masło rozpuść, dodaj przyprawy i ketchup z wodą i cukrem.
  5. Skrzydełka zalej połową sosu, resztę dolewaj w trakcie pieczenia (chyba,że nie będzie takiej potrzeby).
  6. Piec 75 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego :)