- 1 kg skrzydełek drobiowych
- 2 szklanki ryżu
- 3 cebule
marynata:
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka estragonu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
sos:
- 1/2 kostki masła
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki wegety
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki cukru
- 5 łyżek ketchupu
- 3 szklanki wody
Wykonanie:
- Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w misce i dodaj skrzydełka. Odstaw do lodówki na 2 h.
- Cebulę pokrój w ósemki.
- Do naczynia żaroodpornego wsyp ryż. Ułóż na nim cebulę,a następnie skrzydełka.
- Masło rozpuść, dodaj przyprawy i ketchup z wodą i cukrem.
- Skrzydełka zalej połową sosu, resztę dolewaj w trakcie pieczenia (chyba,że nie będzie takiej potrzeby).
- Piec 75 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego :)