niedziela, 27 stycznia 2013

Zupka jarzynowo-brokułowa


Składniki:
  •  Pół marchwi
  •  Pół ziemniaka
  •  1/3 korzenia małej pietruszki
  • Pół plasterka selera
  •  Brokuł (różyczka)
  •  Pół łyżeczki masła
  • 1 łyżeczka kleiku ryżowego lub kaszy manny
  • Pół szklanki wody mineralnej niegazowanej dla niemowląt np. Żywiec Zdrój

Wykonanie:
  1. Warzywa myjemy i obieramy. Kroimy w talarki i wkładamy do wrzątku.
  2. Na niewielkim ogniu gotujemy ok 10 minut pod przykryciem.
  3. Dodajemy brokuły i gotujemy jeszcze 10 minut.
  4. Jeżeli jest za dużo wody to odlewamy troszku do kubeczka, dodajemy masełko i blendujemy.
  5. Dodajemy kleik ryżowy lub kaszkę manną i jeżeli jest taka potrzeba dodajemy odlanego wywaru, jeżeli nie to gotujemy jeszcze minutkę i gotowe.
Smacznego:)