niedziela, 31 marca 2013

Chleb orkiszowy

Pyszny lekko wilgotny chlebek ze słodką nutką miodu:)

Składniki:
  • 250 g mąki orkiszowej
  • ok. 80 g otrąb pszennych
  • ok. 180 g wody
  • 15 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka miodu
  • ziarna słonecznika na wierzch
Wykonanie:
  1. Drożdże rozpuść z  cukrem w odrobinie ciepłej wody.
  2. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem ze spiralą.
  3. Odstaw ciasto na ok. godzinę. Przełóż do foremki do kolejnego wyrośnięcia.
  4. Wierzch można posypać np. ziarnami słonecznika.
  5. Piec w temp. 230 stopni ponad pół godziny (do suchego patyczka).
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)