Składniki:(30 szt + 9 mini)
Spód:
- 400 g mąki pszennej
- 200g masła
- 2 łyżki śmietany
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
Nadzienie:
- puszka kajmaku gotowego
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej np. Velvet
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- jabłko
Dekoracja:
- żurawina
- płatki migdałów
Wykonanie:
- Do miski przesiej mąkę, dodaj schłodzone masło state na tarce o dużych oczkach i pozostałe składniki.
- Zagnieść ciasto, owiń folią i włóż do lodówki na godzinę.
- Foremki małe do tart wysmaruj masłem i oblep ciastem. Nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piec 15 min w temp. 200 stopni. Pozostaw do ostygnięcia.
- Przygotuj nadzienie: żurawinę i pokrojone w kostkę jabłko włóż do garnka i wlej 1/4 szklanki wody. Gotuj pod przykryciem ok 15 minut. Owoce zmiksuj i zostaw do ostygnięcia.
- Kajmak zmiksuj z kawa.
- Na dno babeczek daj masę owocowa, następnie masę kajmakowa i udekoruj.
Koocham kajmak;)
OdpowiedzUsuńja też kocham kajmak!
OdpowiedzUsuńTo jest nas wiecej ;) Wesołych Świąt
OdpowiedzUsuń