piątek, 29 marca 2013

Minimazurki z kajakiem i żurawiną

Przepyszne minimazurki, rewelacyjnie zbalansowana słodycz kajmaku z żurawiną.  Idealne na święta jako alternatywa typowego mazurka;) mniam;)

Składniki:(30 szt + 9 mini)

Spód:
  • 400 g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
Nadzienie:
  • puszka kajmaku gotowego
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej  np. Velvet
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • jabłko 
Dekoracja:
  • żurawina
  • płatki migdałów
Wykonanie:
  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj schłodzone masło state na tarce o dużych oczkach i pozostałe składniki.
  2. Zagnieść ciasto, owiń folią i włóż do lodówki na godzinę.
  3. Foremki małe do tart wysmaruj masłem i oblep ciastem. Nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piec 15 min w temp. 200 stopni. Pozostaw do ostygnięcia.
  4. Przygotuj nadzienie: żurawinę i pokrojone w kostkę jabłko włóż do garnka i wlej 1/4 szklanki wody. Gotuj pod przykryciem ok 15 minut. Owoce zmiksuj i zostaw do ostygnięcia.
  5. Kajmak zmiksuj z kawa.
  6. Na dno babeczek daj masę owocowa, następnie masę kajmakowa i udekoruj.
Smacznego;)




3 komentarze:

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)