piątek, 22 marca 2013

Wołowina w 5 smakach

Przepis znaleziony w książce "Kuchnia polska na wszystkie okazje". Mąż szalał w kuchni:) mniam :)


Składniki:
  • 1/2 kg mięsa wołowego
  • 2 łyżeczki przyprawy "5 smaków"
  • łyżeczka pieprzu
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • pęczek dymki
  • 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru
  • łyżka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • 1/2 szklanki przygotowanej wody
Wykonanie:
  1. Mięso pokrój w kostkę i włóż na rozgrzaną patelnię z oliwą. Smaż na dużym ogniu przez 2 minuty
  2. Dymkę drobno pokrój.
  3. Dodaj dymkę, cukier, przyprawę, pieprz, sos sojowy oraz wodę w takiej ilości, żeby przykryła mięso.
  4. Dusić na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  5. Jak sosu trochę odparuje,a mięso będzie miękkie gotowe.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)