wtorek, 5 marca 2013

Kurczak Teriyaki

Lekka wersja kurczaczka serwowana do obiadu na dbających o dobre samopoczucie:) a tak na poważnie jeżeli lubisz sos sojowy to pewnie zasmakuje Ci ta szybka wersja piersi z kurczaczka:) smacznego:)

Składniki: 
czas przygotowania: 20 minut
  • 2 piersi z kurczaka, oczyszczone
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2,5 cm kawałek korzenia imbiru drobno startego
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • sok z 2 limonek
  • 100 g ulubionej sałaty
  • 50 g kiełków np. brokułów lub rzodkiewki
Wykonanie:
  1. Wymieszaj 1 1/2 łyżki oleju,2 łyżki sosu sojowego, czosnek i imbir. 
  2. Włóż pierś z kurczaka do marynaty i odstaw na pół godziny.
  3. Smażymy pierś na rozgrzanej patelni np. grillowej z obu stron, aż się zrobi ciemnobrązowa i miękka.
  4. Odstaw pierś z patelni. Na rozgrzaną patelnie dodaj pół łyżki oleju i lekko obsmaż wszystkie nasiona.
  5. Dodaj resztę marynaty i sosu sojowego. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. 
  6. Dodaj sok z limonki
  7. Na talerz ułóż sałatę, kiełki, pierś i polej sosem.
Smacznego:)

wersja bez dodatków- zdrowa:)

z tuczącym i frytkami:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)