czwartek, 21 marca 2013

Czekoladowo-pomarańczowa mini Pavlova

Moja pierwsza w życiu beza:) i z pewnością nie ostatnia:) zakochałam się w bezie i często będę ją robić, oj często:)


Składniki:
  • 1/2 gorzkiej czekolady 70 %
  • 3 białka
  • szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1.2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • śmietana kremówka 36%
  • pomarańcza
Wykonanie:
  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Z kilku kostek zetrzyj wiórki do posypania.
  2. Białka utrzyj na sztywną pianę.
  3. Stopniowo dodawaj cukier puder ciągle mieszając.
  4. Następnie dodaj mąkę,ocet i aromat.
  5. Wlej czekoladę i delikatnie wymieszaj.
  6. Na papierze do pieczenia nałóż łyżką masę w postaci kilku większych bez.
  7. Piec ok 1,5 h w temperaturze 110 stopni.
  8. Pomarańcz pokrój w półplasterki. 
  9. Śmietanę ubij na sztywno dodając skórkę z pomarańczy oraz sok jaki powstanie krojąc pomarańczę.
  10. Bezę wypełnij kremem, udekoruj pomarańczą i wiórkami czekoladowymi.
Smacznego:) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)