Składniki:
- 1/2 gorzkiej czekolady 70 %
- 3 białka
- szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1.2 łyżeczki aromatu waniliowego
- śmietana kremówka 36%
- pomarańcza
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Z kilku kostek zetrzyj wiórki do posypania.
- Białka utrzyj na sztywną pianę.
- Stopniowo dodawaj cukier puder ciągle mieszając.
- Następnie dodaj mąkę,ocet i aromat.
- Wlej czekoladę i delikatnie wymieszaj.
- Na papierze do pieczenia nałóż łyżką masę w postaci kilku większych bez.
- Piec ok 1,5 h w temperaturze 110 stopni.
- Pomarańcz pokrój w półplasterki.
- Śmietanę ubij na sztywno dodając skórkę z pomarańczy oraz sok jaki powstanie krojąc pomarańczę.
- Bezę wypełnij kremem, udekoruj pomarańczą i wiórkami czekoladowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)