poniedziałek, 25 marca 2013

Domowa pizza

To co najbardziej lubię w pizzy to fakt, że mogę zaszaleć z dodatkami i skomponować taką pizzę na jaką mam aktualnie ochotę....i szalejemy do woli:) a to co godne uwagi i zapamiętania to przepis na ciasto..jak dla mnie idealne:) pyszniutkie wręcz:)

Składniki na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki letniej przygotowanej wody
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 g droższy instant
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
Dodatki, np.
przecier pomidorowy, kukurydza, papryka, oliwki, ser żółty, ser feta, boczek, kiełbasa, salami, zioła prowansalskie.

Wykonanie:
  1. Do dużej miski wsypać mąkę i drożdze. Wymieszać.
  2. Następnie dodać olej, cukier, sól i znowu wymieszać.
  3. Stopniowo dolewać wodę i ręką wyrobić ciasto (żeby ciasto się nie lepiło do ręki to albo dać mniej wody albo więcej mąki).
  4. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  5. Blaszkę posmarować oliwą, ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę.
  6. Położyć ulubione składniki i piec w rozgrzanym piekarniku ok. 30 minut (180 stopni).
Wersja kwadratowa:
  1. Ciasto posmaruj przecierem pomidorowym i posyp ziołami prowansalskimi.
  2. Ułóż cieniutkie plasterki boczku, następnie ser żółty, pomidor, papryka, kukurydza, ser feta.
  3. Posyp znowu ziołami i zakryj żółtym serem.
Wersja okrągła:
  1. Ciasto posmaruj przecierem pomidorowym i posyp ziołami prowansalskimi.
  2. Ułóż salami, ser żółty, papryka, pomidor, kiełbasa, oliwki,kukurydza, listki bazylii.
  3. Posyp znowu ziołami i zakryj żółtym serem.
Smacznego:)




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)