Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki letniej przygotowanej wody
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3 g droższy instant
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
przecier pomidorowy, kukurydza, papryka, oliwki, ser żółty, ser feta, boczek, kiełbasa, salami, zioła prowansalskie.
Wykonanie:
- Do dużej miski wsypać mąkę i drożdze. Wymieszać.
- Następnie dodać olej, cukier, sól i znowu wymieszać.
- Stopniowo dolewać wodę i ręką wyrobić ciasto (żeby ciasto się nie lepiło do ręki to albo dać mniej wody albo więcej mąki).
- Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- Blaszkę posmarować oliwą, ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę.
- Położyć ulubione składniki i piec w rozgrzanym piekarniku ok. 30 minut (180 stopni).
- Ciasto posmaruj przecierem pomidorowym i posyp ziołami prowansalskimi.
- Ułóż cieniutkie plasterki boczku, następnie ser żółty, pomidor, papryka, kukurydza, ser feta.
- Posyp znowu ziołami i zakryj żółtym serem.
- Ciasto posmaruj przecierem pomidorowym i posyp ziołami prowansalskimi.
- Ułóż salami, ser żółty, papryka, pomidor, kiełbasa, oliwki,kukurydza, listki bazylii.
- Posyp znowu ziołami i zakryj żółtym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)