niedziela, 24 marca 2013

Gruszkowe ciastka francuskie

Wymyślone na szybko ciasteczka wynikające z potrzeby...z potrzeby osłodzenia sobie mroźnego popołudnia;)

Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
Krem:
  • 2 żółtka 
  • 2 łyżki cukru
  • 500 g sera mascarpone
  • łyżka likieru gruszkowego
Dodatki:
  • gruszki ze słoika (domowe zimowe przetwory)
  • wiórki czekoladowe
Wykonanie:
  1. Z ciasta francuskiego wytnij ciekawy kształt, np. z jednej szklanki wytnij kółko, z drugiej kółko o mniejszej średnicy, a z trzeciej jeszcze mniejsze. Na kółko nakładaj pierścienie jeden na drugi i dociśnij, żeby się skleiły. Piec w piekarniku ok 25 minut aż się lekko zarumienią (180 stopni).
  2. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj likier oraz mascarpone. Zmiksuj.
  3. Jak ciastka wystygną posmaruj kremem i udekoruj gruszką i wiórkami.
Smacznego:) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)