Cytrynowy, którego znalazłam w gazecie Moje Smaki wydał mi się idealny;) i jest pyszny;)
Składniki:
Spód:
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 120 g masła startego na tarce o grubych oczkach
- 1 żółtko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżką kaszy manny do wysyłania blachy
Masa cytrynowa:
- 5 jajek
- 120 g cukru pudru
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- skórka otarta z 2 cytryn
- sok z 2 cytryn
Kandyzowana cytryna:
- 1 cytryna
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
Wykonanie:
- Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.
- Masa: do miski wbij jajka, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką masę.
- Tortownicę posmaruj masłem, posyp kaszą manną i oblep ciastem.
- Podziurkuj ciasto widelcem, nakryj pergaminem i wysyp fasolę dla obciążenia. Piec 15 min, 200 stopni.
- Usuń fasolę i pergamin, wlej masę i piec 30 minut w temp. 180 stopni.
- Ciasto zostaw do ostygnięcia, a następnie do lodówki.
- Kandyzowana cytryna: do garnka wlej wodę i dodaj cukier, zagotuj. Jak strop lekko zgęstnieje dodaj pokrojone plasterki cytryny i gotuj 10 minut.
- Ciasto udekoruj cytryną i cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)