Krem swój mroczny kolor zawdzięcza brazowej soczewicy;) uważam,ze warto spróbować, by urozmaicic standardowe domowe zupy i kremy;) nutka egzotyzmu za sprawą garam masala;)
Składniki:
Składniki:
- 2 łyżki domowej jarzynki (tu przepis) lub bulion warzywny
- ok 1 l wody
- Ok 150 g soczewicy czerwonej i 150 g brazowej (lub tylko 300 g jednego rodzaju)
- 2 ząbki czosnku
- Łyżeczka kminku
- Łyżeczka kolendry w ziarnach
- Łyżeczka przyprawy garam masala
- Łyżeczka chili
- Sól,pieprz
- Puszka mleka kokosowego
Wykonanie:
- Wode zagotować z dodatkiem jarzynki. Gotować ok 15 minut.
- Soczewice namoczyc ok 15 min, precedzic i dodac do wody z jarzynka.Gotowac 15 minut.
- Komendre i kminek podprażyć na patelni.
- Czosnek pokroić w plasterki.
- Do soczewicy dodac czosnek, kolendry,kminek,chili, garam masala i mleko kokosowe.
- Gotować jeszcze chwilkę. Doprosić solą, pieprzem. Zmiksować.
Ta zupka musi smakować przepysznie! Muszę wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńbardzo sie ciesze:))
Usuńbardzo lubię soczewicę mmm
OdpowiedzUsuńja tez:)
Usuńfajna zupka, ja mam akurat czerwoną , może też ugotuję, hmmmm...:)
OdpowiedzUsuńczerwona będzie smakowiciej wyglądać:))
Usuń