niedziela, 22 września 2013

Krem z brązowej soczewicy

Krem swój mroczny kolor zawdzięcza brazowej soczewicy;) uważam,ze warto spróbować, by urozmaicic standardowe domowe zupy i kremy;) nutka egzotyzmu  za sprawą garam masala;)

Składniki:
  • 2 łyżki domowej jarzynki (tu przepis) lub bulion warzywny
  • ok 1 l wody
  • Ok 150 g soczewicy czerwonej i 150 g brazowej (lub tylko 300 g jednego rodzaju)
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżeczka kminku
  • Łyżeczka kolendry w ziarnach
  • Łyżeczka przyprawy garam masala
  • Łyżeczka chili
  • Sól,pieprz
  • Puszka mleka kokosowego
Wykonanie:
  1. Wode zagotować z dodatkiem jarzynki. Gotować ok 15 minut.
  2. Soczewice namoczyc ok 15 min, precedzic i dodac do wody z jarzynka.Gotowac 15 minut.
  3. Komendre i kminek podprażyć na patelni.
  4. Czosnek pokroić w plasterki.
  5. Do soczewicy dodac czosnek, kolendry,kminek,chili, garam masala i mleko kokosowe.
  6. Gotować jeszcze chwilkę. Doprosić solą, pieprzem. Zmiksować.
Smacznego;)




6 komentarzy:

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)