Składniki: (na małą keksówkę)
- 2 szklanki mąki (np. 1/2 szklanki mąki żytniej, 1/2 szklanki mąki owsianej, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki otrębów owsianych i pszennych)
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- łyżeczka suchych drożdży
- łyżka oleju
- 150 ml ciepłej wody
- 75 ml ciepłego mleka
- ziarna (łyżka sezamu, łyżka ziaren słonecznika i dyni)
- szczypta bazylii i oregano
Wykonanie:
- Do miski przesyp mąkę i suche składniki. Wymieszaj. Oprócz ziaren i przypraw.
- Dodaj mokre składniki, wymieszaj.
- Dodaj ziarna i przyprawy, wymieszaj.
- Odłóż na pół godziny do wyrośnięcia (pod przykryciem w ciepłym miejscu).
- Wymieszaj raz jeszcze i odłóż na kolejne pół godziny.
- Wlej masę do keksówki.
- Nagrzej piekarnik i piec ok 1h w temp. 180 stopni.
Smacznego:)
![]() |
kanapka z pasztetem z soczewicy i suszonych pomidorów http://www.kuchniazpomyslem.pl/2013/03/pasztet-z-soczewicy-z-suszonymi.html |
Nigdy nie robiłem takiego chlebka. Chętnie spróbuję ,boo wygląda super :P
OdpowiedzUsuńdomowy ,zdrowy chlebek - muszę go zrobić ;D
OdpowiedzUsuńdomowy, pachnący chleb....nie ma nic pyszniejszego :)
OdpowiedzUsuńPolecam;) zdrowy i ekspresowy;)
OdpowiedzUsuń