środa, 13 marca 2013

Domowy chlebek pełnoziarnisty

Pierwszy domowy chlebek:) i jaki zdrowy :D

Składniki: (na małą keksówkę)
  • 2 szklanki mąki (np. 1/2 szklanki mąki żytniej, 1/2 szklanki mąki owsianej, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki otrębów owsianych i pszennych)
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka suchych drożdży
  • łyżka oleju
  • 150 ml ciepłej wody
  • 75 ml ciepłego mleka
  • ziarna (łyżka sezamu, łyżka ziaren słonecznika i dyni)
  • szczypta bazylii i oregano
Wykonanie:
  1. Do miski przesyp mąkę i suche składniki. Wymieszaj. Oprócz ziaren i przypraw.
  2. Dodaj mokre składniki, wymieszaj.
  3. Dodaj ziarna i przyprawy, wymieszaj.
  4. Odłóż na pół godziny do wyrośnięcia (pod przykryciem w ciepłym miejscu).
  5. Wymieszaj raz jeszcze i odłóż na kolejne pół godziny.
  6. Wlej masę do keksówki.
  7. Nagrzej piekarnik i piec ok 1h  w temp. 180 stopni.
Smacznego:)





kanapka z pasztetem z soczewicy i suszonych pomidorów
 http://www.kuchniazpomyslem.pl/2013/03/pasztet-z-soczewicy-z-suszonymi.html




4 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłem takiego chlebka. Chętnie spróbuję ,boo wygląda super :P

    OdpowiedzUsuń
  2. domowy ,zdrowy chlebek - muszę go zrobić ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. domowy, pachnący chleb....nie ma nic pyszniejszego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam;) zdrowy i ekspresowy;)

    OdpowiedzUsuń

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)