środa, 6 marca 2013

Karpatka

Przepis ten to przepis na  klasyczną karpatkę. Zrobiona jest ona z ciasta parzonego, które  wyrasta, tworząc wysokie góry oraz masy budyniowej. Moim zdaniem jest to  idealny przepis na karpatkę. Masa jest gęsta, dlatego nic nie  wypływa po bokach.
 

Składniki:



Ciasto parzone:


  • 250 ml wody
  • 150g margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:

  • 3 szklanki mleka
  • 150g masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 kopiate łyżki mąki pszennej (80g)
  • 4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g)
  • 2 żółtka

 Wykonanie:
  1.  W garnku gotujemy wodę i margarynę
  2. Do gotującej wody z margaryną dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od ścianek garnka. Następnie ciasto pozostawimy do ostygnięcia 
  3. Ostudzone ciasto miksujemy z jakami do gładkości dodajemy sól oraz proszek do pieczenie, mieszamy
  4. Ciasto dzielimy na dwie części 
  5. Okrągłą blaszkę (może być też dowolnego kształtu niekoniecznie okrągła) smarujemy margaryną i sypiemy mąką. Połowę ciasta rozprowadzamy w foremce. 
  6. Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 20 -30 minut. Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia to samo robimy z drugą częścią ciasta
  7. Przygotowujemy masę budyniową. Należy zagotować 2 szklanki mleka i cukier a pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym oraz mąkami. Dodać do gotującego się mleka, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować aż budyń będzie gęsty. Pozostawić do ostygnięcia. 
  8. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodajemy stopniowo zimny budyń.
  9. Masę rozprowadzamy na jednym blacie ciasta i przykrywamy drugim 
  10. Ciasteczka wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godz.
Gotowe posypać cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. A ja się muszę przyznać, że nigdy w życiu nie jadłam karpatki :))

    OdpowiedzUsuń
  2. To musisz koniecznie spróbować. Gorąco polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)