Składniki:
Ciasto parzone:
- 250 ml wody
- 150g margaryny
- 1 szklanka mąki pszennej
- 5 jajek
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 3 szklanki mleka
- 150g masła
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 kopiate łyżki mąki pszennej (80g)
- 4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g)
- 2 żółtka
Wykonanie:
- W garnku gotujemy wodę i margarynę
- Do gotującej wody z margaryną dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od ścianek garnka. Następnie ciasto pozostawimy do ostygnięcia
- Ostudzone ciasto miksujemy z jakami do gładkości dodajemy sól oraz proszek do pieczenie, mieszamy
- Ciasto dzielimy na dwie części
- Okrągłą blaszkę (może być też dowolnego kształtu niekoniecznie okrągła) smarujemy margaryną i sypiemy mąką. Połowę ciasta rozprowadzamy w foremce.
- Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 20 -30 minut. Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia to samo robimy z drugą częścią ciasta
- Przygotowujemy masę budyniową. Należy zagotować 2 szklanki mleka i cukier a pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym oraz mąkami. Dodać do gotującego się mleka, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować aż budyń będzie gęsty. Pozostawić do ostygnięcia.
- Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodajemy stopniowo zimny budyń.
- Masę rozprowadzamy na jednym blacie ciasta i przykrywamy drugim
- Ciasteczka wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godz.
A ja się muszę przyznać, że nigdy w życiu nie jadłam karpatki :))
OdpowiedzUsuńTo musisz koniecznie spróbować. Gorąco polecam :)
OdpowiedzUsuń