środa, 13 marca 2013

Pasztet z soczewicy z suszonymi pomidorami

Ten pasztecik to dla mnie odkrycie:) tak pyszniutki, domowy, zdrowy i szybki, że wciąż jestem pełna podziwu:) pychota na śniadanko lub kolację:) no i jaka satysfakcja, że własnej roboty cudeńko:) coś czuję, że ten pasztet jest początkiem serii pasztetów, które będę przygotowywać w domowym zaciszu:) intrygująca jest ta nutka słodkiego smaku i kwaskowatych suszonych pomidorków. Smacznego!

Składniki:
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • cebula
  • 1/3 szklanki suszonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
  1. Soczewicę zalej 3 szklankami wody, posól i gotuj 30 minut, aż woda wyparuje a ziarenka zaczną się rozpadać.
  2. Na oliwie podsmaż na złoto drobno pokrojoną marchewkę, pietruszkę i cebulę.
  3. Jak soczewica się ugotuje to wymieszaj ją z kurkumą.
  4. Dodaj warzywa i lekko zmiksuj.
  5. Następnie dodaj suszone pomidory pokrojone w paseczki lub kosteczkę.
  6. Rozbełtaj w misce jajka i dodaj do masy na pasztet.
  7. Formę do keksówki wyłóż papierem do pieczenia (chyba, że bierzesz tak jak ja aluminiową to pomijasz papier).
  8. Piec ok 40 minut w temp. 180 stopni.
Smacznego:)



kanapka  z domowym chlebkiem pełnoziarnistym:
http://www.kuchniazpomyslem.pl/2013/03/domowy-chlebek-penoziarnisty.html


2 komentarze:

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)