Składniki:
- 200 g czerwonej soczewicy
- 2 marchewki
- korzeń pietruszki
- cebula
- 1/3 szklanki suszonych pomidorów
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 3 jajka
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
- Soczewicę zalej 3 szklankami wody, posól i gotuj 30 minut, aż woda wyparuje a ziarenka zaczną się rozpadać.
- Na oliwie podsmaż na złoto drobno pokrojoną marchewkę, pietruszkę i cebulę.
- Jak soczewica się ugotuje to wymieszaj ją z kurkumą.
- Dodaj warzywa i lekko zmiksuj.
- Następnie dodaj suszone pomidory pokrojone w paseczki lub kosteczkę.
- Rozbełtaj w misce jajka i dodaj do masy na pasztet.
- Formę do keksówki wyłóż papierem do pieczenia (chyba, że bierzesz tak jak ja aluminiową to pomijasz papier).
- Piec ok 40 minut w temp. 180 stopni.
bardzo lubię takie pasztety :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja ;)
OdpowiedzUsuń