Najlepsze ptysie, jakie można sobie wyobrazić :). Ciasto parzone jest idealne a do tego bardzo lekkie. Ptysie nadziane kremem budyniowym. Polecam
Składniki:
Ciasto
- 250 ml wody
- 125 g margaryny
- 1 szklanka mąki
- 4 jajka
Masa
- 3 szklanki mleka
- 200g masła (Ilość masła możecie zmniejszyć, jeśli nie lubicie bardzo maślanej masy)
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 kopiate łyżki mąki pszennej (80g)
- 4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g)
- 2 żółtka
Wykonanie:
Ciasto
- W garnku gotujemy wodę i margarynę
- Do gotującej wody z margaryną dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od ścianek garnka. Następnie ciasto pozostawimy do ostygnięcia
- Ostudzone ciasto miksujemy z jakami do gładkości
- Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wyciskamy okrągłe porcje ciasta, w dość dużych odstępach ponieważ ciasto dość mocno wyrasta
- Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 20 -30 minut. Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia
- Przygotowujemy masę budyniową. Należy zagotować 2 szklanki mleka i cukier a pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym oraz mąkami. Dodać do gotującego się mleka, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować aż budyń będzie gęsty. Pozostawić do ostygnięcia.
- Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodajemy stopniowo zimny budyń.
- Przygotowane wcześniej ptysie przekrajany na pół
- Masę budyniową przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdkia następnie masę wyciskamy na dolną cześć przekrojonego ptysia przykrywamy górną częścią.
- Ciasteczka wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godz.
Marzą mi się takie ptysie.. może zostało Ci parę dla mnie? :)
OdpowiedzUsuńZapraszam to zrobie je jeszcze raz specjalnie dla Ciebie :)
Usuń