wtorek, 15 lipca 2014

Ciasto truskawkowe

Proste, ucierane, letnie ciasto truskawkowe;)

Składniki: (blaszka 20x20cm)
  • 200 g masła
  • 160 g cukru
  • 1 op. cukru z prawdziwa wanilią
  • Szczypta soli
  • 4 jajka
  • 200 g mąki tortowej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kg truskawek
  • Cukier puder do posypania
  • 1/3 słoika dżemu truskawkowego (można pominąć)

Wykonanie:

  1. Mikserze utrzyj masło z cukrem i szczyptą soli.
  2. Wbij po jednym jajku ciągle ucierając.
  3. Przesiej do masy mąki i proszek do pieczenia. Wymieszaj lub zmiksuj.
  4. Blaszkę wyłóż papierem, wlej masę i łyżeczką nałóż dżem na masę.
  5. Następnie ułóż umyte i oczyszczone truskawki (przekrojone na pół).
  6. Piekarnik nagrzej i piecz ok.45 min. w 180 st.
  7. Posyp cukrem pudrem.
Smacznego;)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)