poniedziałek, 21 lipca 2014

Jajka po benedyktyńsku z szynką i szparagami

Kanapka śniadaniowa w innym wydaniu:) polecam:)

Składniki:

  • kilka zielonych szparagów
  • 4 jajka
  • 4 plasterki szynki
  • 4 kromki chleba pełnoziarnistego
  • mały jogurt naturalny
  • suszony estragon (lub świeży)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 cyryny
  • łyżka octu
  • cukier, sól, pieprz

Wykonanie:

  • Szparagi umyj, odłam końcóki, zalej niewielką ilością wody, dodaj szczyptę cukru i gotuj 5 min.Odsącz.
  • Jogurt wymieszaj z kurkumą, estragonem, cytryną. Dopraw do smaku szczyptą soli, pieprzu i cukru.
  • Bułkę opiec w tosterze, a szynkę na suchej patelni.
  • Na kromkę połóż szparagi, szynkę.
  • Zagotuj osoloną wodę z octem. Jajka wbij do miseczki i wlej delikatnie do wrzątku. Wyjmij łyżką cedzakową.
  • Jajka połóż na kanapce, polej sosem i posyp estragonem,
Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)