Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- sól, pieprz, oregano
- olej rzepakowy
- papryczka chili
- 4-5 szt.suszonych pomidorów
- kilka oliwek zielonych
- 1-2 cytryny
- oregano hot&spice świeże (można zastąpić szpinakiem lub rukolą)
Wykonanie:
- Żeberka podziel na paski, posyp solą, pieprzem i oregano. Podsmaż na oleju na rumiano
- Podlej wodą, przykryj i duś ok. 30 min.
- Zdejmij pokrywkę i odparuj część płynu.
- Żeberka przełóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową. i przykryj.
- Papryczkę umyj, oczyść z nasion, pokrój w prążki tak jak oliwki.
- Pomidory odsącz i drobniutko pokrój.
- Przełóż paprykę, oliwki i pomidory na patelnie i lekko podsmaż, żeby smaki się połączyły. Tylko, żeby na patelni nie było dużo tłuszczu. Nadmiar odlać.
- Na odpoczywające żeberka połóż mieszankę, posiekane oregano (lub szpinak) i skrop cytryną.
- Podpiecz w piekarniku kilka minut. Podawaj z ćwiartką cytryny.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)