poniedziałek, 21 lipca 2014

Żeberka cytrynowe

Dla miłośników żeberek...żeberka na bogato;) 

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • sól, pieprz, oregano
  • olej rzepakowy
  • papryczka chili
  • 4-5 szt.suszonych pomidorów
  • kilka oliwek zielonych
  • 1-2 cytryny
  • oregano hot&spice świeże (można zastąpić szpinakiem lub rukolą)

Wykonanie:

  1. Żeberka podziel na paski, posyp solą, pieprzem i oregano. Podsmaż na oleju na rumiano
  2. Podlej wodą, przykryj i duś ok. 30 min.
  3. Zdejmij pokrywkę i odparuj część płynu.
  4. Żeberka przełóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową. i przykryj.
  5. Papryczkę umyj, oczyść z nasion, pokrój w prążki tak jak oliwki.
  6. Pomidory odsącz i drobniutko pokrój.
  7. Przełóż paprykę, oliwki i pomidory na patelnie i lekko podsmaż, żeby smaki się połączyły. Tylko, żeby na patelni nie było dużo tłuszczu. Nadmiar odlać.
  8. Na odpoczywające żeberka połóż mieszankę, posiekane oregano (lub szpinak) i skrop cytryną.
  9. Podpiecz w piekarniku kilka minut. Podawaj z ćwiartką cytryny.
Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)