środa, 13 lutego 2013

Delikatna zupa grysikowa

Składniki:

  • 2 ziemniaki
  • 2 płaskie łyżki kaszy manny
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • kawałek słoniny pokrojonej w kostkę lub kawałek masła lub oliwy
  • 1/2 selera
  • 1/2 pora
  • 1/2 pęczka natki pietruszki (opcjonalnie)
  • kostka warzywna
Wykonanie:
  1. Do garnka wlewamy 2 litry wody i kostkę warzywną. Gotujemy.
  2. Warzywa kroimy w kostkę (oprócz cebuli)  Dodajemy do wywaru i gotujemy ok 15 minut.
  3. Następnie dodajemy kaszę manną i gotujemy ok 10 minut.
  4. Na patelni roztapiamy słoninę, masło lub oliwę i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Czekamy aż się zarumieni. Dodajemy do zupy.
  5. Przed podaniem można posypać natką pietruszki.
Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)