środa, 13 lutego 2013

Zupa cebulowa



Wydawało mi się, że tego typu zupa wymagać wiele zachodu. 
Okazuje się jednak, że zupa cebulowa to bardzo proste danie, 
 należy jednak podkreślić że wymaga ona cierpliwości. Zupa ta
 ma rewelacyjny słodkawy smak.


Składniki:

  • 0,5 kg cebuli
  • 1 opakowanie Francuskiej zapiekanej zupy cebulowej WINIARY
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  •             500 ml bulionu wołowego, ale spokojnie można użyć innego
  • 1 łyżeczka tymianku,
  •  sól i  pieprz do smaku 
  •  ser żółty do posypania 

Zupa przykryta pieczywem 

           Dodatki:
  • chleb tost bądź inne białe pieczywo
      lub
  • ciasto francuskie

         Wykonanie:
  1. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce
  2. W większym garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę. Cebulę smażymy na małym ogniu przez ponad 30 minut do czasu, aż nabrała ona mleczno-brązowego koloru, jeżeli cebula zaczyna się przypalać dodajemy jeszcze  trochę masła albo oliwy.  Jeśli cebulę usmażymy zbyt szybko, to ją przypalimy i będzie ona gorzka.
  3. Pod koniec smażenia dodajemy do cebuli łyżeczkę suszonego tymianku
  4. Kiedy cebula nabiera już ładnego koloru zwiększamy ogień a do garnka wlewamy wino. Wszystko starannie mieszamy i gotujemy do czasu, aż wino całkowicie wyparuje. 
  5. Do garnka wlewamy bulion, solimy i popieprzymy do smaku, dodajemy większą saszetkę Francuskiej zapiekanej zupy cebulo WINIAR, następnie pod przykryciem gotujemy przez ok. 20 minut
  6. W międzyczasie przegotowujemy pieczywa  albo ciasto francuskie. Kromki chleba przycinamy tak aby zmieściły się do kokilek. Jeśli chodzi o ciasto francuskie to wycinamy kształt kokilki tylko o 1 cm większe tak aby zachodziło ono na jej brzegi. 
  7. Ugotowaną zupę cebulową miksujemy blenderem do pełnej gładkości . Zupę możemy również nie  miksować.Wsypujemy zawartość mniejszej saszetki zupy cebulowej WINIARY, mieszamy.
  8. Zupę wlewamy do kokilek przykrywamy kromką i sypiemy serem żółty. Zupę możemy również przykryć ciastem francuskim ,  na koniec wkładamy na 5-10 do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika. Po wyjęciu posypujemy jeszcze raz serem i świeżo zmielonym pieprzem. 


    Zupa pod ciastem francuskim

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)