środa, 13 lutego 2013

Szaszłyk na ostro

Ciekawy, ostry i szybki kurczaczek.
 Szybki w przygotowaniu dla miłośników ostrego  jedzenia:)

Składniki: ( dla 2 osób)

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 limonki lub 1 mała cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka papryczki chili
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • patyczki do szaszłyków

Wykonanie:

  1. Pierś oczyszczamy i kroimy w kostkę.
  2. W miseczce robimy marynatę do kurczaka: do oliwy dodajemy wyciśniętego czosnku, cytryny (lub limonki)  i paprykę.
  3. Patyczki do szaszłyków moczymy w gorącej wodzie.
  4. Kurczaka obtaczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę.
  5. Nabijamy na patyczki i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok 15 minut aż się zarumieni  (180 stopni).
Dodatki:
  • ziemniaczki
  • surówka (kapusta pekińska, kukurydza, papryka, jogurt naturalny, sól, pieprz)
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)